2022. június 20. – Az asztali számítógépeket helyettesítő laptopokat a vásárlók általában nem veszik fontolóra, amikor egy munkára vagy játékra szánt megoldást keresnek. Ha még mindig nem tudod, mi az az asztali számítógépet helyettesítő laptop, csak keress rá a legnagyobb laptopokra és meg fogod találni! Ahogy az elnevezésből is következtetni lehet, azoknak készült, akik olyan laptopot keresnek, amivel helyettesíthetik asztali számítógépüket. Ebből adódóan sok olyan funkciót nem találsz majd meg bennük, amelyeket az emberek az átlagos laptopokon értékelnek, beleértve a hordozhatóságot vagy a hosszú élettartamú akkumulátort. Azonban annak ellenére, hogy nagyon különbözik a modern laptopoktól, 2022-ben érdemes fontolóra venni, hogy az asztali számítógépet laptoppal helyettesítsd.  Íme az okok! 

Csúcsteljesítményt kínál 

A csúcsteljesítmény mindig is az asztali számítógépeket helyettesítő laptopok legfőbb erőssége volt. Ahogy a neve is sugallja, asztali szintű teljesítményt nyújtanak, így közel azonos szintű élményt biztosítanak munkához és játékhoz egyaránt. A nemrégiben bemutatott MSI Titan GT77 hasonló egy- és többmagos teljesítményt garantál, mint a csúcskategóriás asztali Intel i7-12700K processzor. Más szóval, ha a legjobb teljesítményű laptopot keresed, érdemes egy asztali számítógépet helyettesítő laptopban gondolkodnod. 

Nem melegszik túl és nem lesz túl****hangos 

Laptopok esetén a kiváló teljesítmény mindig nagy hővel és ventilátorzajjal jár. A masszív borításnak köszönhetően azonban az asztali gépet helyettesítő laptopokban több hely van több hővezető csöveknek és ventilátoroknak. Ez összességében jobb légáramlást ígér, hiszen a hő hatékonyabban távozik a vázból, így alacsonyabb felületi hőmérsékletre és halkabb ventilátorra lehet számítani. Ha nem szereted a túlzott hőt és a ventilátorok hangját, akkor érdemes egy ilyen megoldásban gondolkodnod. 

Egyszerűen bővíthető 

A laptop tovább marad használható, ha egyszerűen bővíthető (például memóriával vagy tárhellyel). A laptopok frissítése azonban egyre nehezebbé válik, hiszen a vékonyabb vázra való törekvés arra kényszeríti a gyártókat, hogy többet forrasszanak, beleértve akár a memória és a tárhely integrálását is, ami rossz frissíthetőséghez vezet. Ez azonban nem probléma egy asztali számítógépet helyettesítő laptop számára, mert az elegendő hely miatt a memória- és tárolók is egyaránt gond nélkül frissíthetők maradnak. Az MSI GT77 például négy DDR5 SODIMM-memóriát és négy M.2 SSD-tárolót támogat, így felveszi a versenyt asztali vetélytársaival. 

Sokoldalú I/O-portok 

A nagyobb kialakításnak köszönhetően az I/O-portok is jóval sokoldalúbbak. A vékonyabb laptopokkal ellentétben, amelyek korlátozott I/O-lehetőségekkel kaphatók, az asztali gépet helyettestő megoldásokon mindenféle I/O-portra számíthatsz, amelyre csak szükséged lehet munkához és a játékhoz, beleértve a HDMI-t, mini DP-t, a Thunderboltot, az USB Type-A-t, az USB Type-C-t vagy a teljes méretű SD-kártyaolvasót is. Ez azt is jelenti, hogy megszabadulhatsz a különböző USB-elosztóktól vagy a dokkolóktól, amely elengedhetetlen egy vékonyabb, korlátozott I/O-porttal rendelkező laptop esetén. 

Jobb billentyűzet 

A kapcsolók lenyomási távolsága egy olyan tényező, amelyet elhanyagolnak a vékonyabb laptopok készítésekor, ami közepes gépelési élményhez vezet. Az asztali számítógépet helyettesítő laptopokon elegendő hely van a hosszabb leütési távolsághoz, ami garantálja a kiváló lenyomási élményt. Ez az egyetlen olyan laptop, amelyen mechanikus billentyűzetet fogsz találni. A mechanikus billentyűzet egy gyakori beviteli eszköz az asztali számítógépeket használók körében, azonban, ha mechanikus billentyűzetet szeretnél használni a laptopodon, akkor a külső periféria csatlakoztatásán kívül az egyetlen megoldást az asztali számítógépet helyettesítő laptopok jelentik. 

Készen állsz? 

A felhasználói felmérések alapján ezek azok az okok, ami miatt az emberek asztali gépet helyettestő laptopot vásároltak. Meglepő módon pedig nem túlzottan komoly dolgokra, hanem elsősorban a rendszeres munkavégzésre és játékra használják őket. Tehát ha te is értékeled azon szolgáltatásokat, amelyeket az asztali számítógépeket helyettesítő laptopok nyújtanak, akkor a legjobb időben kereshetsz új megoldást, hiszen az Intel éppen most dobta piacra a HX-sorozatú mobil processzort, amely a legjobb teljesítményt nyújtja a laptopprocesszorok kategóriájában. Az MSI, a nagy teljesítményű laptopok vezető márkája nemrégiben szintén bemutatta új zászlóshajóját, a HX-processzorral felszerelt Titan GT77-et. Csúcskategóriás asztali teljesítményt kínál, ami a játékokban jobb képkockasebességet vagy gyorsabb feladatvégrehajtást eredményez. A kategóriájában vezető hűtési megoldás 4 ventilátort, 7 hővezető csövet és 6 szellőzőnyílást alkalmaz az alacsonyabb hőmérséklet eléréséhez, a négy memória- és SSD-foglalatnak köszönhetően pedig kifejezetten jövőbiztosnak számít. A Titan további kiemelt tulajdonságai közé tartozik a Cherry MX kapcsolós mechanikus billentyűzet, valamint a széleskörű I/O-felszereltség. Ha készen állsz asztali PC-d leváltására, akkor a legújabb Titan GT77 lesz a legjobb választásod!