2021. március 30. – A modern társadalom olyan korszakát éljük, amelyben a WiFi kapcsolat megléte elengedhetetlen szükségletté vált a mindennapi feladataink elvégzéséhez, ezért a technológia rohamos fejlődésen esett át az elmúlt évtized során. Manapság már a vezeték nélküli átviteli sebesség meghaladja a Gbps szintet, azonban a WiFi eszközök terjedésével újabb problémák léptek fel: a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es frekvenciatartományban egyre jelentősebb a rádióhullámok között kialakuló zavar. A WiFi 6E úgy kínál megoldást a problémára, hogy lehetőséget nyújt a 6 GHz-es rádiójel frekvenciájának használatára, ezzel megkerülve a korábbi, telített frekvenciák igénybevételét.

A WiFi sebessége 1999 és 2019 között 11 Mbps-ról 9,6 Gbps-ra növekedett, amely 872-szer gyorsabb a két évtizede használt megoldástól. Azonban érdemes tudni, hogy az említett időszak alatt csakis a 2,4 GHz-es vagy az 5 GHz-es frekvenciát lehetett használni az adatok továbbításához.  Az interferencia elkerülése érdekében azonban az említett két frekvencián eddig eltérő csatornákat kellett használni. Ettől függetlenül a zavar elkerülhetetlen, ugyanis a világban minden vezeték nélküli eszköz az említett két frekvenciát használja, sőt még a Bluetooth is a 2,4 GHz-es rádióhullám segítségével kommunikál. Emiatt tapasztalható meg az is, hogy ledobja a csatlakoztatott készülékeket a vezeték nélküli hálózat, vagy nem enged csatlakozni egy adott hálózatra. Az elv ugyan az, mint az FM rádiók esetén, ha közel azonos frekvenciát használnak bizonyos adók, előfordulhat más rádióműsorok áthallása.

A WiFi hálózatokra érdemes úgy gondolni, mint a gyorsforgalmi utakra, ahol akkor lehet a leggyorsabban haladni, ha alacsony a forgalom, vagy esetünkben nem sok készülék használja ugyanazt a frekvenciát.  Az új, szélesebb sávok létrehozása jelentősen fel tudja gyorsítani kommunikációt, hiszen kevesebb WiFi kapcsolattal lehet számolni. Mindezek hatására a Wi-Fi Alliance 2021 januárjában engedélyezte a 6 Ghz-es frekvenciatartomány használatát, ezzel létrehozva a WiFi 6E szabványt.

Mivel a korábbiaknál jelentősen nagyobb tartománnyal rendelkező sávnak számít, a WiFi 6E akkor is gyorsabban képes működni, ha egyszerre több eszköz használja az új frekvenciát. Mindezek mellett az új szabvány visszafelé kompatibilis a régebbi megoldásokkal is.

Az MSI új laptopjai már a legújabb vezeték nélküli csatlakozási megoldást használják. Tudj meg többet az RTX 30-as sorozatú videokártyával és WiFi 6E AX210 adapterrel felszerelt GE76, GE66 és GS66, valamint a legújabb Summit E13 Evo laptopokról a https://www.msi.com oldalon.