Általánosságban a gyártóról 

Az FSP, vagyis a Fortron/Source Group kifejezetten ismert márka a magyar felhasználók számára, hiszen régóta jelen van a hazai piacon, és egy igen bejáratott, bevált márkáról van szó, ha jó minőségű tápegységet keresünk a számítógépjeinkbe. Aki viszont kevésbé ismerné őket, annak érdemes megemlíteni, hogy az FSP nem csak saját márkás termékeket, hanem más cégek számára is készít termékeket. Ilyen például a be quiet!, Antec, Bitfenix, EVGA, Fractal Design, OCZ vagy éppen az NZXT, akiknek különböző tápegységeiben igenis FSP komponensek lapulnak. A gyártók bizalma adott a márka iránt, viszont a számítógépekhez, szerverekhez és orvosi berendezésekhez készített tápegységeiről hírhedt gyártó manapság már foglalkozik számítógépház, processzorhűtés, szünetmentes tápegység/UPS, és más termékek gyártásával is. A jelenlegi tesztben egy kis teljesítményű, de annál hasznosabb szünetmentes tápegységről lesz szó. 

Custos9X 

Az FSP elsődleges profiljai közé tartozik a kiváló minőségű szünetmentes tápegységek gyártása. Ipari és orvosi területeken kifejezetten kedvelt márka így az ott megszerzett tapasztalatokat a gyártó mára már az átlagos felhasználónknak szánt termékeiben kamatoztatja. 

A Custos9x esetében az egyik legkomolyabb szünetmentesükről írunk most, melyet a gyártó vállalati szerverek és csúcskategóriás eszközök piacára szánt. 

A csomag 

A csomagolásról nincs mit írni, szokásos egyszerű kartondoboz, semmi extra. 

Első lépések 

A beüzemelés előtt érdemes eldöntenünk, hogy az eszközt állítva vagy fektetve, szekrénybe szerelve szeretnénk használni. Aki rendelkezik szekrénnyel annak természetesen a beszerelést javasoljuk. Mielőtt az eszközt üzembe helyezzük mindenképpen távolítsuk el a fedlapot és kössük be az akkumulátorokat, mert azt biztonsági okokból a gyártó nem köti be. Természetesen csak össze kell pattintani a csatlakozókat. 

Csatlakozások 

A Custos9x esetében kétféle csatlakozást különböztetünk meg, mégpedig a programozható és az általános csatlakozókat. kritikus eszközöket érdemes a programozható, míg a nem kritikus eszközöket a nem programozható aljzatokhoz csatlakoztatni. Az elosztás azért lényeges, mert áramkimaradás esetén a biztonsági mentés idejét meghosszabbítja a kritikus eszközök számára és kevesebb időt biztosít a nem kritikus eszközök számára. 

Első indítás 

A Custos9-en USB és RS-232-es port is található, így szinte bármilyen eszközhöz csatlakoztatni tudjuk. Ahhoz, hogy a szünetmentes összes funkcióját ki tudjuk használni mindenképpen töltsük le a felügyeleti szoftvert: https://www.fsplifestyle.com/landing/FSP-UPS-downloadarea.html. A Custos9 SNMP és AS400-as intelligens kártyák fogadására is alkalmas, melyekkel fejlett kommunikációt és felügyeltet érhetünk el. 

Teljesítmény és üzemidő 

A Custos 9 1000 voltamperes, vagyis 900 wattos teljesítménnyel dolgozik. Az UPS különlegessége leginkább abban rejlik, hogy a működési hatékonysága akár elérheti a 87%-ot hálózati üzemmódban. Ha viszont ECO módba kapcsol a rendszer, akár 94%-os hatékonysággal is képes dolgozni. Áramszünet esetén az akkumulátorról működtetve pedig nagyjából 85%-os hatékonyságra lehet számítani. Az átkapcsolási idő azonnali, legrosszabb esetben is 4 ms, így apró áramingadozással sem lehet számolni. Egyéb remek tulajdonságként felhozható a valós, szinuszgörgés váltóáram biztosítása, amely nagyobb stabilitást eredményez.  

Akkumulátorról a szünetmentes tápegység 90W, vagy az alatti terhelés esetén akár több mint 1 óra (70-75 perc) üzemidőt képes biztosítani, ha viszont növekedne a terhelés, akkor sincs gond, ugyanis a fogyasztástól függően, egyenesen arányosan csökken az akkumulátor üzemideje is. 180 W esetén 30 perc, 360 W esetén már csak 13 perc, végül teljes fogyasztás esetén, vagyis 900 W mellett pedig 3,3 perc áll rendelkezésre a szükséges adatok mentésére, és a rendszer leállítására. Az akkumulátor töltése 4 órát igényel ahhoz, hogy 90%-os kapacitással rendelkezzen az UPS. Ha akkumulátoros terhelés alatt áll a rendszer, 4 másodpercenként ismétlődő sípoló hanggal jelez a felhasználó számára azt, hogy eljött az adatmentés ideje. Merülő akkumulátor esetén a sípolás másodpercenként ismétlődik. Túlfogyasztás esetén 2 másodpercenként, hiba esetén pedig folyamatosan sípoló hanggal fogja felhívni a figyelmet a rendszer az esetleges hibákra. 

Model Custos 9X+ 1K 
Input Capacity 1000 VA/ 900W 
Input Voltage Range 55-150 Vac +/- 5% or 110-300 Vac +/-5% 
Input Frequency Range 40 Hz ~70 Hz 
Output AC Voltage Regulation +/- 1% 
Output Frequency 47~53 Hz or 57~63 Hz 
Output Waveform(Batt. Mode) Pure Sinewave 
Transfer Time AC mode to Batt. mode:0 ; Inverter to Bypass:4 ms(Typical) 
Battery Type & Number 12V/9Ah,2 
Battery Typical Recharge Time 4 hours recover to 90% capacity 
Weight 12.9 kg 
Noise Less than 50dBA @ 1 Meter 
Dimensions(L x W x H) 410 x 438 x 88 (2U) 
Humidity 20-90% RH @ 0-40。C (non-condensing) 
Management Smart RS-232/USB, Optional SNMP 

Összegzés 

A Custos9 valóban egy nagyon jól összerakott szünetmentes minden olyan extrával, amiket nem csak otthoni vagy kis vállalati szinten használhatunk ki, hanem akár nagyvállalatti környezetben is.