2022. augusztus 11. A WiFi-jelerősítők és a mesh rendszerek megjelenése óta sok felhasználónak nehézséget okozott, amikor egy otthoni igényeknek megfelelő hálózati megoldást kellett választaniuk. A NETGEAR, az intelligens hálózati megoldások vezető gyártója segít megtalálni az igényeidhez illő legjobb megoldást. 

**Két-**vagy háromsávos megoldások 

A legjobb WiFi hálózati teljesítmény eléréséhez számos lehetőség közül választhatsz. Ahogy a vezeték nélküli technológia fejlődik, a lehetőségek száma is folyamatosan növekszik, köszönhetően annak, hogy a vállalatok továbbfejlesztett WiFi-megoldásokat fejlesztenek, amelyek eltérő módokon használják ezeket az újításokat. 

Kiváló példa erre a NETGEAR Orbi háromsávos WiFi mesh rendszer, amely a NETGEAR WiFi mesh piacra tervezett úttörője és zászlóshajója. Ellentétben a konkurens kétsávos mesh rendszerekkel, amelyek csak a 2,4 és 5 GHz-es frekvenciákon továbbítanak minden adatot, az Orbi rendelkezik egy harmadik dedikált frekvenciasávval a router és a szatellitek közötti közvetlen kommunikációhoz. 

Az Orbi sikerére alapozva a NETGEAR a Nighthawk Mesh fejlesztésével folytatta úttörő pályáját. Az Orbihoz hasonlóan a Nighthawk Mesh is háromsávos képességekkel rendelkezik, amelyek kiterjesztik a WiFi-lefedettséget.  

Melyik a gyorsabb?  

A kétsávos mesh rendszerek csak a 2,4 és az 5 GHz-es frekvenciákat használják az adatok továbbítására, legyen szó akár a router és a szatellitek közötti, vagy éppen a csatlakoztatott eszközök és a router/szatellitek közötti kommunikációról. Következésképpen ezek a frekvenciák nagyon zsúfolttá válnak, ami jelentősen csökkenti a hálózat összesített átviteli képességét. 

A Nighthawk Mesh kiterjeszti a meglévő routerek hatósugarát, legyen szó akár régebbi, internetszolgáltató által biztosított routerről vagy a legújabb WiFi-technológiát is támogató korszerű routerről. A Nighthawk Mesh akár 100%-kal nagyobb átvitelt/sebességet biztosíthat, mint a kétsávos mesh rendszerek. A teljes elérhető sebesség azonban a routertől függ. A 2×2 vagy 3×3 WiFi 5 router maximális rugalmasságot biztosít a sok eszköz támogatásával, a változatos hálózati igényekkel rendelkező otthoni környezetekben. 

Az Orbi egy átfogó háromsávos mesh rendszer, amely a legkorszerűbb WiFi-routerrel és két szatellittel érkezik. Mindegyik készülék egy harmadik dedikált rádiófrekvencián keresztül kommunikál egymással. Ebből adódóan megnövekszik a 2,4 és az 5 GHz-es frekvencián az elérhető sávszélesség, ami így maximalizálja az átviteli sebességet. Az Orbi segítségével több eszközt csatlakoztathatsz és több adatot továbbíthatsz a nagyobb sávszélességnek köszönhetően. 

Melyik biztosít nagyobb lefedettséget? 

A kétsávos mesh rendszerek gördülékeny, kiterjesztett lefedettséget biztosítanak az átlagos méretű otthonoknak. Mivel azonban hiányzik belőlük a harmadik, dedikált frekvenciasáv, a 2,4 és az 5 GHz-es frekvenciákon feltorlódik az adattovábbítás, ami negatívan befolyásolja a jelerősséget és a lefedettséget. További WiFi hozzáférési pontok telepítésével megnövelheted a lefedettséget, azonban ez negatív következményekkel jár, ugyanis csökkenti az elérhető sebességet. 

A Nighthawk Mesh gördülékeny és kiterjesztett WiFi-lefedettséget biztosít. A jelerősség azonban a WiFi-routertől függ. A legújabb WiFi-technológiát használó routerek erősebb jelet biztosítanak nagyobb területeken. Az EX8000-hez hasonló Nighthawk Mesh jelerősítő kiválóan ki tudja egészíteni a Nighthawk routereket. Egy másik mesh jelerősítő hozzáadásával pedig ideális lefedettséget biztosíthatsz egy nagyobb házban is, ahol több eszköznek eltérő helyeken van szüksége a WiFi-re úgy, hogy az a sebességet ne csökkentse. 

Az Orbi WiFi-rendszerek zökkenőmentes, kiterjesztett WiFi-lefedettséget biztosítanak még a legnagyobb otthonokban is. Többpontos rendszerként könnyedén telepíthetsz további WiFi-szatelliteket, hogy minden helyiség megfelelő lefedettséget kapjon. 

A három- és kétsávos mesh rendszerek és -jelerősítők arra törekszenek, hogy az innovatív vezeték nélküli technológia segítségével zökkenőmentes WiFi-lefedettséget biztosítsanak az otthoni hálózatoknak. Hatékonyságuk azonban jelentősen eltér egymástól. 

Általánosságban elmondható, hogy a kétsávos mesh rendszerek nem biztosítják ugyanazt a sebességet, mint amire egy háromsávos rendszer vagy egy mesh jelerősítő megoldás képes. Ebből adódóan nem kifejezetten ajánlottak a modern otthoni WiFi-hálózatokhoz. 

A legjobb választás 

Nem kérdés tehát, hogy a modern otthonokba leginkább egy háromsávos mesh termék illik. Ha egy újabb WiFi-routerrel rendelkezel, vagy szerződéses kötelezettségei miatt az internetszolgáltatód által biztosított készüléket kell használnod, akkor a Nighthawk Mesh segítségével kiterjesztett lefedettséget és gyorsabb sebességet érhetsz el alacsonyabb költségek mellett. A Nighthawk Mesh jelerősítők emellett kompatibilisek az ISP-modemekkel, valamint a piacon lévő egyéb routerekkel is. Ha azonban egy elavult WiFi-routert használsz, akkor valószínűleg ideje frissíteni az Orbi háromsávos WiFi mesh rendszerre!