2022. június 14. – A szivárgási áram a nem használható áram leírására szolgál. Szivárgási áramnak minősül az az áram, amely egyenáramú vagy váltóáramú áramkörből a földre, a vázra vagy bármely más vezető alkatrészre áramlik földelési rendszer hiányában. A bemeneti vagy kimeneti szivárgási áram nem kerülhető el, ellenben szabályozni kell a mértékét. A szivárgási áramnak meghatározott határértékei vannak az iparágtól vagy alkalmazástól függően. 

A különböző típusú berendezésekben akkor keletkezik szivárgó áram, ha a földelés és egy vezető között nem szándékosan tervezett elektromos kapcsolat van. Ha az általad használt berendezés nincs megfelelően földelve, az áram át fog folyni más, feszültség alatt álló alkatrészeken vagy vezetékeken. Az elektromos készülékek esetében a szivárgó áramot általában a szigetelés hibája vagy az egyes alkatrészek gyártásához (például félvezetők esetén) használt anyagok okozhatják. 

Miért fontos a szivárgó áram szabályozása? 

A szivárgó áram szabályozása több szempontból is fontos. A legtöbb elektromos berendezés földelési rendszereket használ az áramkimaradások és veszélyek elleni védelem érdekében. Ha az elektromos vezetékek és a vezetők közötti szigetelésben hiba lép fel vagy a földelés megszakad, az az áramkör megszakításához vagy a biztosíték kiégéséhez vezethet. Ez kockáztatja az emberek biztonságát, amely különösen veszélyes az orvosi berendezések használatakor. 

Azonban léteznek különböző szabványok a biztonság növelésére és a kockázatok csökkentésére. A berendezések és eszközök használatakor fontos, hogy tisztában legyél az adott alkalmazáshoz megengedett szivárgási áram szintjeivel. Érdemes megjegyezni, hogy az orvosi berendezésekre vonatkozó határértékek jóval szigorúbbak. 

Milyen biztonsági előírások vonatkoznak a szivárgó áramára az orvosi tápegységeknél? 

Az orvosi tápegységeket szigorú határértékekkel szabályozzák, amelyek lényegesen alacsonyabbak, mint a nem gyógyászati célokra használt berendezéseknél és eszközöknél. Ennek célja, hogy fokozott védelmet nyújtson azoknak a betegeknek és személyzetnek, akik a speciális orvosi berendezések és eszközök használata miatt áramütés veszélyének vannak kitéve. 

Az orvosi iparágban használható berendezéseknek meg kell felelniük az IEC 60601-1 biztonsági szabvány irányelveinek. Ez egy nemzetközileg elismert biztonsági szabvány, ami minden olyan berendezésre vonatkozik, amely hálózati áramforráshoz van csatlakoztatva, és a páciensek megfigyelésére, diagnosztizálására, kezelésére vagy kezelésére használják. Például: 

  • Szívritmusfigyelők (EKG) 
  • Vérnyomásmérők 
  • Ultrahangos berendezések 
  • Lézeres technológia műtétekhez 

Normál körülmények között az orvosi berendezések szivárgási áramának határértéke 10 uA – 500 uA. Ez egyetlen hibaállapotra vonatkozik. Az alábbi táblázat felvázolja a különböző típusú orvosi eszközökre vonatkozó biztonsági előírásokat: 

Szivárgási áram B-típusú BF-típusú CF-típusú 
NC SFC NC SFC NC SFC 
Szivárgási áram mértéke földelésnél 500 uA 1 mA 500 uA 1 mA 500 uA 1 mA 
Szivárgási áram mértéke váz esetén 100 uA 500 uA 100 uA 500 uA 100 uA 500 uA 
Szivárgási áram mértéke páciensnél 100 uA 500 uA 100 uA 500 uA 10 uA 50 uA 

NC= Normál körülmények   SFC=Egyetlen hiba esetén 

Miért válaszd az FSP orvosi tápegységeit alacsony szivárgási áramhoz? 

Az FSP kifejezetten a kis szivárgású egészségügyi tápegységekre specializálódott, és olyan berendezéseket biztosít, amelyek megfelelnek a nemzetközi biztonsági szabványoknak és tanúsítványoknak. Az FSP négyféle AC/DC orvosi tápegységet kínál, beleértve a PC-tápegységeket, a különböző adaptereket, a nyitott keretű megoldásokat és a tartalék áramellátásért felelős rendszereket. Az ügyfelek magas színvonalú termékekkel és szolgáltatásokkal ellátásában szerzett több évtizedes tapasztalattal az FSP vezető márkanévvé vált az orvosi tápegységek területén. Személyre szabott megoldások létrehozásához, kérjük, lépj kapcsolatba az FSP helyi képviseletével.  

További információ: 

A hivatalos oldal: www.fsp-group.com

Az FSP márkás termékek weboldala: www.FSPLifestyle.com

Facebook: www.facebook.com/FSP.global

LinkedIn: www.linkedin.com/company/fsp-technology-inc

Youtube: www.youtube.com/user/PowerNeverEnds