2022. május 24. Tajpej, Tajvan – A QNAP® Systems, Inc. (QNAP) a mai napon hivatalosan is kiadta a QTS 5.0.1 NAS-rendszerfrissítést, amely megnövelt biztonságot, nagyobb kényelmet és jobb teljesítményt biztosít. Az új frissítés támogatja a biztonságos RAID-tárolócserét a rendszer megbízhatóságának javítása érdekében, a QR-kóddal történő bejelentkezést, a Windows kereső protokollját a NAS megosztott mappáiban történő kereséshez, valamint megnövelt SMB-hitelesítési és titkosítási teljesítményt biztosít. Miután egy korábbi QTS-kiadásban már bevezetésre került az exFAT-fájlrendszer ingyenes támogatása az x86-alapú NAS-rendszereken, a QNAP a QTS 5.0.1 frissítéssel elérhetővé teszi az ingyenes exFAT-támogatást az ARM-alapú rendszerekhez is, hogy a felhasználók gyorsabb fájlátviteli- és zökkenőmentesebb médiaszerkesztési élményben lehessen részük. 

A QTS 5.0.1 legújabb funkciói 

 • RAID-tárolók biztonságos cseréje tartalék meghajtókra az esetleges meghibásodás előtt: 
  Ha a S.M.A.R.T. adatai és a DA Drive Analyzer előrejelzései hibát jeleznének, vagy a rendszer váratlanul lelassul, a meghibásodott tároló bármikor könnyedén kicserélhető a RAID-tömbben egy másik lemezre. Ez nagymértékben javítja a rendszer megbízhatóságát és szükségtelenné teszi a RAID-tömb újraépítését. 
 • Biztonságos internetes bejelentkezés QR-kódokkal: 
  A felhasználók a Qmanager mobilalkalmazás segítségével egy egyedi QR-kód beolvasásával jelentkezhetnek be a NAS-rendszerbe, ezzel időt takarítva meg, mindez pedig extra biztonsági rétegként is szolgál a hatékonyabb adatvédelem érdekében. 
 • Ingyenes exFAT-támogatás az ARM-alapú NAS-rendszerekhez: 
  Az exFAT egy olyan fájlrendszer, amely támogatja az akár 16 EB méretű fájlokat is, emellett kifejezetten a flash-alapú tárolómegoldásokhoz lett optimalizálva (beleértve az SD-kártyákat és az USB-meghajtókat), így nagymértékben segíti a médiafájlok átvitelének és megosztásának felgyorsítását. 
 • Megnövelt átviteli sebesség az SMB-hitelesítés és titkosítás felgyorsításához:  
  A QTS 5.0.1 támogatja az AES-NI hardveres gyorsítást, hogy az SMB 3.0-hoz (Server Message Block) képest növelje az adatok hitelesítésének és titkosításának/dekódolásának hatékonyságát, így az átviteli sebesség akár ötször gyorsabb lehet, mint AES-NI hardveres gyorsítás nélkül. Ez javítja a rendszer teljesítményét, miközben megvédi az érzékeny üzleti adatokat. 
 • Windows kereső protokoll (WSP) támogatása megosztott mappák esetén: 
  A QTS 5.0.1 ezentúl támogatja a Microsoft WSP-t, amely a Server Message Block (SMB) protokollra támaszkodik. A WSP segítségével a felhasználók egyszerűen kereshetnek tartalmakat a NAS megosztott mappáiban a Windows-rendszeren keresztül, amennyiben a NAS-rendszerhez egy SMB-meghajtó csatlakozik. További információ a QTS 5.0.1-ről: https://www.qnap.com/go/qts/5.0.1 
A QTS 5.0.1 már elérhető a Download Center-ben. 
Megjegyzés: A funkciók előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak, továbbá előfordulhat, hogy egyes funkciók nem használhatók mindegyik QNAP terméknél.