2022. március 31. – Egy projektor kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt. Az olyan általánosan ismert specifikációk mellett, mint a felbontás és a fényerő, a színhűség az egyik kulcsfontosságú terület, amelyre érdemes különös figyelmet fordítani. A BenQ, a világ egyik vezető kijelző és projektor technológiai márkája segítséget nyújt a megfelelő projektorok kiválasztásai szempontjaihoz.

Minden a színskálánál kezdődik

A színvisszaadás területén a szakemberek a színskála kifejezéssel írják le a látható színek teljes spektrumán (színtéren) belül azt a színtartományt, amelyet egy képalkotó eszköz képes reprodukálni. Ebből kifolyólag egy szélesebb színskálával rendelkező projektor értelemszerűen több színt képes reprodukálni a látható spektrumban.

Az egyik legelterjedtebb módszer a színskála vizuális megjelenítésére a CIE-színtér diagramján belüli háromszög, ahol a háromszög minden sarka a legtisztább vörös, zöld és kék színt képviseli, amelyet az eszköz képes reprodukálni. A különböző készülékek gyártóinak meg kell győződniük arról, hogy az általuk használt színskálának minden színe egyforma, különben ugyanazt a képet reprodukálva a készülékek az egyes színek különböző árnyalatai jeleníthetik meg.

A Rec. 709 szabvány

A Rec. 709 egy színskála, amelyet a ITU Radiocommunication Sector (ITU-R) fejlesztett ki, hogy egy egységes szabványt biztosítson a nagy felbontású kijelző- és projektoriparágban. Ennek használatával a gyártók egyfajta közös nyelven beszélhetnek az általuk használt színekről, ezzel garantálva, hogy egy adott szín esetén pontosan ugyan arra az árnyalatra gondolnak.

Amikor egy márka azt állítja, hogy a készüléke lefedi a Rec. 709 szabvány 125%-át, azt jelenti, hogy az adott termék színskálájának mérete meghaladja a Rec. 709 szabványban meghatározott méretet. Ez nem feltétlenül arra céloz, hogy az említett színskála a Rec. 709 100%-át és további 25%-ot fed le. Ennek a problémának a megoldására találták ki a színlefedettséget.

A színlefedettség jobban kifejezi az eszköz képességét, mert valójában az eszköz színskálája és a Rec. 709 színskála közötti átfedés százalékát jelenti. Tehát egy olyan készülék, amelynek a színlefedettsége a Rec. 709 95%-a, az garantáltan képes pontosan reprodukálni a szabvány 95%-át, míg egy olyan termék, amelynek a színskálája meghaladja a 100%-ot hozzávetőlegesen csak 90%-os valós Rec. 709 színlefedettséggel rendelkezik. Ilyen esetekben a készülékek színpontossága nem lesz megfelelő, sok esetben túltelítettek lesznek, vagy más színt mutatnak, mint amit kellene.

DCI-P3 és a színszabványok jövője

A technológia fejlődésével az eszközök több szín megjelenítésére való képessége megköveteli majd az iparágtól, hogy újabb szabványokra térjen át, amelyek a látható spektrum szélesebb sávját fedik le, mint a Rec. 709 szabvány. A filmiparban például a színvisszaadásra jelenleg használt szabvány a DCI-P3. Az iparág csúcskategóriás berendezéseinek túlnyomó többsége ennek a szabványnak a 100%-os színlefedettségét igénylik.

BenQ projektorok CinematicColor****™ megjelenéssel

A BenQ CinematiColor™ minősítést azok a projektorok kapják meg, amelyek színlefedettsége eléri a Rec. 709 szabvány legalább 96%-át. A BenQ CineHome sorozatú projektorai a Rec. 709 szabvány minimum 96%-át, a CinePrime és CinePro megoldások pedig annak 100%-át fedik le, ezzel kimagasló színhűséget biztosítva a felhasználók számára. Érdekesség, hogy a kifejezetten játékra tervezett X1300i és X3000i modellek, valamint a legújabb hordozható GV30 és GS50 projektorok is megkapták ezt a minősítést. Amennyiben valaki a rövid vetítőtávolságú lézeres projektorok vásárlása mellett döntene, annak sem kell aggódnia, hiszen a BenQ V6000-es és V7000-es sorozatú megoldásai egyaránt 96%-os Rec. 709 színlefedettséggel rendelkeznek.

Ha szeretnél többet is megtudni a BenQ megoldásairól, kérjük, látogass el a BenQ.eu oldalra.