2021. június 25. – Az év elején a NETGEAR hivatalosan is bemutatta a Nighthawk RAX500 tri-band WiFi 6E routert, amely a vállalat első WiFi 6E szabványt támogató készüléke. Az új szabvány bevezetése ugyan rendkívül izgalmas lehet a technológia rajongói számára, azonban sokan nincsenek megfelelően tisztában azzal, mit is jelent a 6 GHz-es sáv használatának lehetősége, ugyanis sokaknak még a WiFi 6 is újdonságnak számít. A két technológia a hasonló név ellenére viszont több dologban is eltér.

WiFi 6

A WiFi 6-ot (802.11ax) 2018-ban vezették be, amelyet az azt követő évben már több készülék, köztük telefonok, konzolok, okostelevíziók és más eszközök is támogattak. A szabvány a korábbi 802.11ac-hez képest jelentős előrelépést jelent. A WiFi 6 legfontosabb előnyei a korábbi megoldásokhoz (például: WiFi 5 – 802.11ac) képest a négyszeres csatlakoztatott kapacitás, a megnövelt adatátviteli sebesség és az alacsonyabb késleltetés, amelyek együttesen jobb teljesítményt eredményeznek. Ez ideális választássá teszi a WiFi 6-ot több csatlakoztatott eszközzel rendelkező intelligens otthonok számára, hogy támogassa a 4K és 8K tartalmak streamelését, a nagy fájlok le- és feltöltését, valamint gigabites internetsebességet a jobb WiFi élményt érdekében.

WiFi 6E

A WiFi 6E-t 2020-ban jelentették be. Az új szabványt kibővíti a WiFi 6 képességeit a vadonatúj 6 GHz-es frekvenciasáv támogatásával. Ez a bővítés a már 20 éve bemutatott, 5 Ghz-es frekvencia mellé jelentős javulást kínál. A 3,5-szer több széles WiFi-csatornával rendelkező WiFi 6E még nagyobb kapacitást, nagyobb sebességet és kevesebb hálózati torlódást eredményez, így ideális megoldást nyújt a hiper-csatlakozású intelligens otthon számára.

A WiFi 6E kevesebb hálózati torlódást és interferenciát eredményez, amely részben annak köszönhetően, hogy a 6 GHz-es sáv kizárólag csak a 6E-t támogató eszközökre korlátozódik, amely rengeteg lehetőséget nyújt a potenciális alkalmazási körökhöz. „Olyan ez, mint egy új, szélesebb autópálya építése, amely a forgalom jövőbeli növekedését várja.” – nyilatkozta Abhay Bhorkar, a NETGEAR csatlakoztatott otthoni készülékeinek termékmenedzsere.

A WiFi 6 és a WiFi 6E közötti általános különbségek?

A kettő szabvány közötti legfőbb különbség a 6 GHz-es frekvenciasáv. A WiFi 6E a leggyorsabb sebességet és csatlakozási kapacitást biztosítja több eszköz számára, továbbá a nagyobb kiterjedésű és nagy sávszélességű csatornák használata segít a hálózati torlódások és interferenciák enyhítésében – amely a WiFi egyik legnagyobb problémáját jelenti. A WiFi 6E a legjobb és leggyorsabb streaming élményt, alacsonyabb késleltetési időt és ultragyors sebességet biztosít a felhasználók számára.

A WiFi 6E további különbségei:

A 6 GHz-es sáv nem támogatja a régi készülékeket: A 6 GHz-es sáv kizárólag csak a WiFi 6E eszközökkel működik, így a 6 GHz-es hálózatokat nem lassítja le a régebbi eszközök befogadása. Ez azt jelenti, hogy a WiFi 6E eszközök teljes mértékben kihasználhatják a 6 GHz-es sávszélességet és a sebesség javulás előnyeit anélkül, hogy versenyezniük kellene más WiFi 6E támogatás nélküli készülékekkel.

Több elérhető csatorna: A 6 GHz-es sáv akár tizennégy 80 MHz-es vagy hét 160 MHz-es csatornát támogat. A több elérhető WiFi-csatorna kevesebb átfedést jelent a zsúfolt területeken lévő hálózatok között, például lakóházakban vagy irodákban, ezzel növelve a lefedettséget és a jelerősséget.

További nagy sávszélességű csatornák: A 6 GHz-es sáv csaknem kétszer annyi nagy sávszélességű (80 MHz, 160 MHz) csatornát támogat, mint az 5 GHz. A rendelkezésre álló csatornák nagyobb kapacitást jelentenek az olyan alkalmazásokhoz, mint a 4K és 8K streaming, a virtuális valóság játékok, valamint a nagyfelbontású videokonferenciák.

Nincs szükség DFS-vizsgálatra: Az 5 GHz-es WiFi 160 MHz-es csatornáival ellentétben a 6 GHz-en működő eszközök nem osztoznak a frekvencián a radarkészülékekkel és a TV állomásokkal. Ennek eredményeként azok a felhasználók, akik nem tudják kihasználni a 160 MHz-es csatornákat, mert olyan helyek közelében élnek, mint a repülőterek vagy a TV-állomások, az új frekvenciasávnak köszönhetően megtapasztalhatják a 160 MHz-es csatornák előnyeit.

Támogatja a WPA3 WiFi biztonsági protokollt: A WPA3 támogatása kötelező minden 6 GHz-et támogató WiFi 6 készülék számára. A WPA3 a Wi-Fi Alliance legújabb biztonsági tanúsítványa. A WPA3 biztosítja a legújabb biztonsági és hitelesítési protokollokat, ezzel hatékonyabb védelmet nyújtva a váratlan behatolásokkal szemben.

Elérhetőség

A Nighthawk Nighthawk RAX500 tri-band WiFi 6E router már elérhető a NETGEAR hivatalos weboldalán 600 dolláros ajánlott fogyasztói áron.