Lépd át a teljesítmény korlátait!

2021. március 30. – 2020 során az adatnövekedés meghaladta az 59 zettabájtot, így az elkövetkezendő időszakban a vállalatoknak szembe kell nézniük azzal, hogy nagyobb teljesítményre lesz szükségük az adatok feldolgozása során. A fájlszerverek szempontjából egyre fontosabbá vált az IOPS képességek fejlesztése, ehhez pedig rendkívül nagy segítség lehet az SSD gyorsítótárak használata. Azonban ilyenkor a kimeneti sávszélességet is igazítani kell a magasabb IOPS értékekhez, máskülönben az extra teljesímény pazarlássá válna, főleg úgy, hogy egy olyan korszakban élünk, ahol egy fájlszervernek egyszerre több felhasználót is ki kell szolgálnia, így a 10 GbE ebben megoldást kínál.

Egyes vállalkozások már most ehhez mérten alakították ki a kis méretű adatközpontjaikat. Egy 10 GbE környezet növeli az adatátviteli sávszélességet, azonban meglehetősen költséges lehet, mivel egy 10 GbE szerver mellé új kábelezés és új fogadókészülékek szükségesek.

Manapság a piaci kommunikáció legjobb módjának a videós tartalomgyártás számít. Az emberek sokkal inkább a videókra, nem pedig szöveges tartalmakra fordítják a figyelmüket, ezért a marketingeseknek hatalmas tárhelyre lesz szükségük egy nagy sebességű videótároló kialakításához. A 10 GbE megoldások már több, mint 10 éve elérhetők a piacon, ennek ellenére az áruk még mindig hihetetlenül magas (2000 USD egy 10 GbE megoldás teljes készlet esetén). Ha csak néhány kliens számára szükséges a 10 GbE kapcsolat, akkor elegendő lehet a szerverhez egyetlen közvetlen csatlakozás is.

A 10 GbE környezetekben két általános port létezik, az egyik az eredeti RJ45 (a mindennapi életben használt hálózati kábel), a másik pedig az SFP+ (Small Form-factor Pluggable Plus). Ha nincs szükség 100 m-nél hosszabb kábelre a hálózati környezetet létrehozásához, akkor az eredeti RJ45 kábel elegendő lehet a felhasználók számára. Ez jelentősen megváltoztatta a 10 GbE megoldások piaci helyzetét is. Sok videózással foglalkozó stúdió keztde el a 10 GbE megoldások használatát, hiszen csak egy 10 GbE kész NAS szükséges hozzá, amelyet akár a korábbi kábeleikkel is igénybe vehetnek.

A legtöbben a következőképp építik fel a hálózati környezeteiket. A stúdióban a fotós közvetlenül a NAS-hoz köti a MacBook-ját, így képes kihasználni a nagy sebességű 10 GbE csatlakozást a nagy fájlok (főleg raw fotók és psd fájlok) kezelésére. Munkájának befejezését követően pedig közvetlenül elküldheti azokat az ügyfeleiknek egy a NAS-on létrehozott megosztási linkkel. A 10 GbE támogatású NAS-ok megfelelnek a nagy sebességű fájlátviteli igényeknek, így egyszerre akár többen is képesek szerkeszteni a fájlokat.

A Synology számos 10 GbE-kompatibilis megoldást kínál, köszönhetően az egy- vagy kétportos hálózati bővítőkártyák támogatásának, melyekkel a felhasználók optimalizált átviteli teljesítményt érhetnek el a nagy sebességű megoldásaik használata során is. A Synology E10M20-T1 adapter amellett, hogy lehetővé teszi a teljes 10 GbE hálózati sávszélesség kihasználását, M.2 SSD bővítőhelyeket is kínál, így a felhasználók az SSD gyorsítótár létrehozására is használhatják akkor, ha a NAS készülékük nem rendelkezik beépített M.2 foglalatokkal. Tudj meg többet a Synology 10 GbE megoldásairól a Synology.com oldalon.