2021. február 24. – Az MSI üzleti és produktivitást segítő laptopjai elbűvölő, ultravékony kialakítással, valamint a teljesítmény és az akkumulátor élettartama közötti tökéletes egyensúly biztosításával lettek megalkotva. Ebben rendkívül nagy szerepet játszottak az LPDDR4x memóriák.

Mi is pontosan az LPDDR4x memória
Az LPDDR memóriákat a mobilkészülékekhez tervezték, amelyek képesek az erőteljes számítási feladatok, a nagy felbontású videók, a több pixellel rendelkező nagyobb kijelzők, valamint a fokozott felhasználói élmény támogatására, miközben maximalizálják az akkumulátor élettartamát. Az LPDDR4x a legújabb mobil alkalmazásmódokhoz készült DDR memória, amely számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a SoC tervezők számára, hogy csökkentsék a rendszereik teljes energiafogyasztását. A SO-DIMM memóriákat (normál foglalatos memória) gyakran használják a korlátozott helyű rendszerekben, beleértve a laptopokat, a kis méretű számítógépeket, a csúcskategóriás irodai nyomtatókat és a hálózati hardvereket, mint például a routereket és a NAS rendszereket. Az LPDDR3, LPDDR4 és LPDDR4x megoldások általában kevesebb memóriachipet használnak az egyes buszokon, gyorsabban elérik a processzort, valamint kevesebb energiát fogyasztanak, mint az átlagos SO-DIMM DDR4 rendszerek.

Az LPDDR4x memória optimalizálja a fogyasztást
Az LPDDR4x és az LPDDR4 megoldásokat sokféle készülékben használják, a közel azonos nevük pedig kifejezetten zavaró lehet. Valójában az LPDDR4x nem az LPDDR4 új generációs változata, hanem LPDDR4 optimalizált energiatakarékos verziójának tekinthető. Az LPDDR4x szolgáltatásai megegyeznek többnyire LPDDR4-ével, így ahhoz hasonlóan rendkívüli memória sávszélességet kínál, hogy megfeleljen a többmagos CPU és GPU alrendszerek igényeinek a modern okostelefon SoC-iban.

LPDDR4x memória laptophoz
Az Intel 10. generációs Core i processzorainak megjelenése óta már a laptopok is képesek kihasználni az LPDDR4x megoldások előnyeit.   A Core i7-1065G7 például egyaránt támogatja a dual-channel LPDDR4x-3733 vagy DDR4-3200 memóriákat. A leggyorsabb LPDDR4x 4267 MHz-es változatokat azonban csak a legújabb 11. generációs Intel processzorral felszerelt készülékek támogatják, amely sokkal gyorsabb, mint a korábbi megoldások bármelyike.

Az LPDDR4x és az SO-DIMM memóriák közötti különbségek
Azáltal, hogy kisebb helyet foglal nagyobb kapacitás mellett, az LPDDR4X memória jelentős előrelépésnek számít az ultravékony készülékek fejlesztésében. A sebesség szintén megemelkedett 3200MT/s-ról 4267MT/s-ra (OC nélkül), továbbá jóval kevesebb helyet foglal egy ilyen megoldás, hiszen egyetlen chip akár 12 GB DRAM-ot is tartalmazhat.

Az alaplapra történő integráció következtében azonban a kapacitásuk nem bővíthető. Az MSI ennek érdekében azt javasolja, hogy a felhasználók legalább 16 GB LPDDR4x memóriával rendelkező laptopokat válasszanak.  8 GB vagy kisebb memóriakapacitás esetén további rendszeroptimalizációra lehet szükség. Az MSI üzleti és produktivitást segítő laptopjai akár 32 GB memóriával is elérhetők, így képesek megfelelni a mindennapi igényeknek.

A kis méret és az alacsonyabb fogyasztás mellett a teljesítmény szintén fontos szerepet játszik az LPDDR4x SDRAM-ok esetén. A memória architektúrája támogatja a dual-channel üzemmódot a laptopok számára. Single-channel üzemmódban az adatátviteli jel nagyobb távolságot tesz meg a memóriatömbtől az I/O felé, így több energiát vesz igénybe az adatok továbbítása. A dual-channel ezzel ellentétben rövidebb távolságot tesz lehetővé, ami csökkenti késleltetést és az energiafogyasztást, így végeredményben nagyobb sávszélességet biztosít.

A teljesítmény és a fogyasztás tökéletes egyensúlya
Összességében elmondható, hogy az új LPDDR4x memória jelenti a legjobb megoldást az ultravékony laptopok esetén, hiszen a gyorsabb sebesség mellett alacsonyabb fogyasztást kínál, valamint jelentősen kisebb helyet foglal el. Az MSI ezért döntött a Summit E14, a Prestige 14 Evo és a Prestige 14 laptopok esetén az LPDDR4x megoldások mellett, amelyek tökéletes egyensúlyt kínálnak a nagy teljesítmény és az ultravékony kivitelezés között az üzleti felhasználók számára.

További információkért kérjük, látogass el az alábbi oldalakra:

https://www.msi.com/Business-Productivity/Summit-E14-A11X
https://www.msi.com/Business-Productivity/Prestige-14-Evo-A11X
https://www.msi.com/Business-Productivity/Prestige-14-A11X