2020. január 15. – A BenQ, a világ vezető márkája a projektorok és monitorok gyártásában segítséget nyújt a megfelelő monitorok kiválasztásához. Az első ívelt képernyő 2014-ben jelent meg, azóta pedig már szinte minden játékos feltette magának a kérdést, hogy ívelt monitort vásároljon-e, vagy síkképernyős megoldást. Az ívelt monitorok fő jellemzője a görbület vagy a hajlítás nagysága, amely 1800R, 3000R vagy 4000R értékű lehet. Az „R” itt a sugarat jelöli és milliméterben mérik. Minél alacsonyabb a szám, annál ívesebb a monitor. Például az 1800R nagyobb hajlattal rendelkezik, mint a 4000R. Az évek során az 1800R vált az ívelt monitorok szabványává.

Nagyobb elmerülés

Ahogy az már a mozivásznak esetén is tapasztalható volt, az ívelt képernyő sokkal vonzóbbá teszi a filmeket. Kihasználja a 3D sztereó előnyeit, valamint a perifériás látást, így sokkal élethűbb tartalmat közvetíthetnek, mint egy sík képernyő.

Kényelem a szemnek

Az ívelt monitorok az elmerülést nemcsak magával ragadóvá, hanem kényelmesebbé is teszik a szemek számára. Az ívelt monitorok homorúsága megegyezik az emberi szem természetes görbületével, amely kevésbé terheli meg a szemet, mint egy síkképernyő.

Szélesebb látómező

Egy ívelt monitor a képet minden irányból a fényt a néző szeme felé irányítja, ezzel egyidejűleg pedig garantálja a kényelmet is. Egy ívelt monitor segítségével nagyobb látómezőt nyújt és kevésbé fárasztja a szemeket is.

A síkképernyős monitorok előnyei

Ellenben a felsoroltakkal, a síkképernyős monitornak továbbra is megvannak a maga előnyei. Ezek a megoldások általában kisebb és kompaktabb méretűek, mint egy ívelt monitor, így a képernyők megfelelő szögbe való beállítása, elforgatása, valamint magasságának emelése jelentősen egyszerűbb.

Az ívelt monitorok nagy méretükből adódóan emellett több helyet is foglalnak el. Nagyobb méretű asztal és szoba esetén kiváló opciót jelenthet egy ívelt megoldás, kisebb hely esetén azonban a síkképernyő jelenti a legjobb választást.

Az ívelt és síkképernyős monitorok mellett a harmadik lehetőséget az ultra-széles monitorok jelentik.

Az ultra-széles ívelt monitor

A monitorok általános képaránya 16:9, míg az ultra-széles monitorok 21:9-es oldalaránnyal rendelkeznek, így mintegy 33%-kal nagyobb képernyőterületet kínálnak az átlagos ívelt monitorokhoz képest.

A BenQ EX3501R egy ultra-széles monitor, amely az ívelt megoldások minden előnyét magában hordozza, ezenfelül pedig extra képernyőfelületet is kínál. A 35 hüvelykes, 100 Hz-es megoldás HDR támogatással is rendelkezik, így tökéletes játék-, valamint filmmegjelenítési élményt kínál.

A BenQ EX3501R más elérhető a BenQ hivatalos partnereinek kínálatában.