2020. február 14. – A hűvös idő a modern elektronikai eszközökre sincs pozitív hatással. A téli hónapok során könnyedén észre lehet venni a telefonok belassulását, gyengélkedését, vagy éppen váratlan kikapcsolását. Sok esetben a probléma az akkumulátorra vezethető vissza, ugyanis hideg időben nagyobb energiára van szüksége a modern berendezéseknek a megfelelő működéshez, ennek fényében pedig nagyobb terhelésnek teszik ki az akkumulátorokat, amelyek így gyorsabban merülnek le. Ugyanez elmondható az autókról is, ahol szintén észrevehető, hogy a hidegebb hónapokban nehezebben indulnak be.

Az akkumulátorok működése

Egy akkumulátor akkor működik megfelelően, amikor a pozitív és negatív töltések között kapcsolat jön létre. Ez egy olyan kémiai reakciót hoz létre, amely megkönnyíti az elektromos áram áramlását. Ugyanakkor, hideg időben a kötődés kapcsolata meggyengül, 0°C körül pedig a kötés erejének 60%-a elveszik. Ahogy az akkumulátor lehűl, úgy lesz egyre inkább képtelen a megfelelő áramenergia továbbítására, így az a vártnál gyorsabban lemerül. Ez egyaránt igaz az okoskészülékekre és az autókra is. Ilyen esetekben van szükség a bikázásra.

Hogyan bikázz be egy autót?

Ügyelj a biztonságra:

  • Ellenőrizd az akkumulátort, ezt bármelyik autószervízben meg tudják nézni,
  • Győződj meg róla, hogy nincs a közvetlen környezetedben tűzforrás,
  • Tartsd távol a laza, hordozható fémtárgyakat (ékszerek) az akkumulátortól,
  • A slusszkulcs ne legyen gyújtás pozícióban.​​​​​​​

Ha nincs nálad egy gyorsindító akkumulátor, egy működő autóra lesz szükség és egy indítókábelre. Ügyelj arra, hogy mindkét autó parkoló állapotban legyen, illetve a segítséget nyújtó autó motorja járjon, ha pedig ez megvan, kösd össze az akkumulátorokat az indítókábelekkel. Figyelj rá, hogy a piros kábel a pozitív töltéshez kerüljön mindkét oldalon. Ezt követően a feketét csatlakoztatnod kell egy fém felülethez, amely lehetőség szerint nincs lefestve (toronycsapágy felső csavarja). Ezt a működő autón kell először megkeresni, majd hasonló módon kell eljárni a lemerült akkumulátorral rendelkező gépkocsinál is. Ha minden megvan, várj pár percet és próbáld meg a lemerült járművet elindítani.

A gyorsindító

Ha nem szeretnél más segítségére hagyatkozni, próbáld ki a RAVPower bikázásra tervezett külső akkumulátorait. A 14 000 mAh-es RP-PB063 egy iSmart technológiával ellátott power bank, amely egyaránt képes elindítani a benzines és dízel motoros autókat 7L-ig a 12 V-os akkumulátorok segítségével, ráadásul a telefonod töltésére is használhatod. Akkor sem kell aggódnod, ha a probléma az éjszaka folyamán jelentkezett, ugyanis az RP-PB063 külön zseblámpával is rendelkezik.