2019. november 18., Tajpej, Tajvan – A QNAP® Systems, Inc. (QNAP), a számítási, a hálózatépítés és a tárolási megoldások egyik vezető innovátora kiadott egy nyilatkozatot a legutóbbi jelentésre, melyek szerint a QSnatch zsarolóprogram a QNAP NAS-okat célozza meg a rendszer hozzáférésének megszerzése érdekében. A QNAP november 1-jén frissítette a Malware Remover alkalmazást a QTS operációs rendszer számára, amely észleli és eltávolítja a rosszindulatú kártevőket a QNAP NAS-ról. A QNAP november 2-án kiadott egy frissített biztonsági tanácsadást probléma megoldására. A felhasználókat arra kérjük, hogy telepítsék a Malware Remover alkalmazás legújabb verzióját a QTS App Center alkalmazásból, vagy manuálisan töltsék le a QNAP webhelyéről. A QNAP ezenfelül több lépés elvégzését is javasolja a QNAP NAS-ok biztonságának növelése érdekében. Ezek a biztonsági tanácsadás alkalmazásban részletesen megtekinthetők.

Ezenkívül a QNAP egyértelművé tette, hogy sosem ajánlotta a QNAP NAS-ok alaphelyzetre való visszaállítását a rosszindulatú szoftverek eltávolításához. A felhasználóknak azt tanácsolják, hogy tegyék meg a biztonsági útmutatóban  felsorolt intézkedéseket, vagy forduljanak a QNAP-hoz technikai támogatásért. A támogatási igény létrehozásához készült útmutató itt található.

A QNAP elismeréssel köszöni a finn NCSC-FI és a német CERT-Bund csoport támogatását a probléma feltárása során nyújtott kutatói- és közreműködői munkájukért.