Amikor az első Tenda router járt nálunk (AC18), már akkor is meglepődtünk a gyártó teljesítményén és tudásán, hiszen nem egy nagymúltú multiról beszélünk. Jelen esetben az F3 tesztünk után, most az AC6-ot vesszük górcső alá, ami egy kompakt, „morcosított” kinézetű AC WiFi router, ígérete szerint 5 GHz-n 867Mbps, 2.4 GHz-n pedig 30Mbps sebességgel. Ahogy az előző tesztjeinkből már kiderült, amit a gyárt ígér, az általában úgy is van. Bár itt nem látunk gigászi számokat a dobozon, cserébe viszont nem kell csalódnunk. Egyszerű, nem?

Nézzük gyorsan a technológiát. Összesen tehát 1167Mbps átviteli sebességünk van, természetesen összeadva a 2.4 GHz és az 5 GHz frekvenciát. Belsejében a Broadcom lapkája dolgozik 900MHz-en és összesen négy, 5dBi jelerősségű antennát kapott. Rendelkezik Beamforming technológiával, így oda koncentrálja a WiFi jelet, ahol az eszközök vannak, valamint menedzselhető mobilról.

A dobozában nem sok minden van, természetesen maga a router, adapter, egy LAN kábel és a használati útmutató.

Ahogy már az előzőekben írtam, ez a morcosított külső, érdekes vonalakkal, elölről olyan, mint egy rák szájszerve. Ugyanakkor a manapság divatos gaming vonalba teljesen beleillik. Elején megtaláljuk a szokásos LED-eket, melyek kéken világítanak. Ellentétben az AC18-cal, az elején itt nincs USB port. A hátulja is jelentősen eltér, mivel csak 3 darab LAN és 1 egy darab WAN csatlakozót kapunk, viszont cserébe van WPS és WiFi ki-be kapcsoló gombunk. Meg persze az elmaradhatatlan reset.

A web felületen keresztül tudjuk testre szabni a routert, mely már nem annyira egyszerű, mint az előzőekben tesztelt F3 esetében, ugyanakkor egy jóval komolyabb tudású eszközről is van szó. A jó benne az, hogy a konfigurálás viszont hasonlóan egyszerű. Teljes egyértelmű, lépésről lépésre végig vezet a telepítő. Az alapfunkciókon kívül (mivel nem töltenék időt, érdemes kiemelni pár extrát.

A WiFi beállításoknál számos funkcióval találkozunk. Időzíteni tudjuk, hogy mikor működjön, a Wireless Repeating funkcióval, kvázi egy MESH hálóz hozhatunk létre, valamint itt találjuk meg a Beamforming menüt is.

Van beépített VPN kliens, így létrehozhatunk VPN szervert. Ráadásul ezt kétféle módon is megtehetjük. Ugyancsak az Advanced Settings-ben megtaláljuk a szülői felügyelet, a hálózati sebesség elosztásának lehetőségét, kifejezetten örülünk a LED lekapcsolásának is. Hovatovább kapunk távoli menedzsmentet, DMZ-t, IPTV optimalizációt és DDNS opciót is. Letilthatjuk, vagy engedélyezhetjük a routerhez való hozzáférést a Tenda mobiltelefonos applikációval. Kifejezetten tetszik! Ez az applikáció nagyban hasonlít a Netgear által kiadott Insight app tudásához, azonban töredék áron, sokkal kevesebb konfigurálással ússzuk meg a Tenda megoldását.

Több sebesség tesztet is csináltunk a Tenda AC6-tal, hogy lássuk, a gyárttó ezen megoldását is az ajánlott eszközök közé rakhatjuk. A felhasználók általában csak azt nézik, hogy mennyire gyors a letöltési sebesség, egy ilyen kategóriába tartozó routernél nem árt egy pillantást vetni a pingelésre és a feltöltési sebességre egyaránt. Nos, kár volt pazarolni az időnket, semmi érdekeset nem hozott az AC6-t, már ha a stabil teljesítményt nem vesszük annak. Semmivel sem különbözött a magasabb árazású D-Link, TP-Link WiFi-től.

Jöjjön tehát a hőn áhított letöltési sebesség. Ezt természetesen a Speedtest.net segítségével végeztük (ebben a tesztben nem használtunk NAS-t, mivel feltételezzük, hogy nem a többszázezres hálózati adattároló vásárlók fogják vásárolni a routert). Általánosságban elmondhatjuk, ha valaki minimum 100 Mbps (letöltési) sebességű internetkapcsolattal rendelkezik, akkor az AC6-tal teljes egészében kihasználhatja azt. Mivel hátoldalán csak 100-as portok vannak, így ott jobb eredményt nem is tudtunk mérni. Az AC-s WiFi-nél hasonló sebességet kaptunk, a maximum, amit mértünk 94.54 Mbps, de amikor az utcáról csatlakoztam AC mobiltelefonnal, akkor is megvolt a 24 Mbps. Ez azért nem rossz!

Bár nem mindenkinek fontos a feltöltési sebesség, így csak széljegyzetként említem meg, hogy az 35 Mbps körül mozgott.

Összegezve, a Tenda ismét egy olyan WiFi routert bocsájtott a rendelkezésünkre, mellyel nagyon meg voltunk elégedve. A doboza teljesen megfelelően néz ki, telepítése egyszerű és gyors, funkciókban gazdag és ami mindenki számára fontos, hogy nem drága!!! Használja a Beamforming technológiát, nagy antennáival kifejezetten jó lefedettséget produkál, egy család felhasználóbarát eszközt kaphat az internetezéshez vele.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a hátlapon csak 100Mbps portokat találunk, bár manapaság egyre kevesebben használnak vezetékes netet – főleg egy családban. Jó lett volna, haa van rajta egy USB port a nyomtatónak, de nem panaszkodunk! Bátran ajánljuk az AC6-ot otthoni felhasználásra. Az Árgépen 8.000 Forinttól vásárolható a router.