Az FSP a tápegységek piacán világhírű márkának számít és nem csak OEM tápegységeket készít különböző márkáknak, hanem saját márkanéven is rendkívül megbízható tápegységeket kínálnak a felhasználók számára. Legyen szó akár különleges, vízhűtéses tápokról, irodai használatra tervezett PSU-król vagy éppen egyszerű, de hatékony moduláris tápegységekről, a gyártó minden kategóriában kínál megoldást. Nálunk járt a Hydro G 750W 80+ Gold tápegység, amely különlegessége a testreszabhatóságban rejlik. 

A 80 PLUS szabvány lényege 

A világon egységesen elfogadott tápokkal kapcsolatos tanúsítvány rendszert jelöli a 80+ megjelölés. A szabvány bevezetésekor a minősítést azok a tápok kapták meg, amelyeknek hatásfoka 20,5% és 100%-os terhelés mellett is legalább meghaladták a 80%-ot. Az Energy Star program 2007-től előírja a PC-s tápok 80+ tanúsítványát. Tulajdonképpen A 80 PLUS szabvány azért jött létre, hogy meg lehessen különböztetni a jobb komponensekből épülő hatékony tápegységeket az olcsóbb variációktól. 

Specifikációk

Maximális kimeneti teljesítmény 750W 
PFC (Teljesítménytényező javítás) Aktív PFC ≧ 99% 
Hatékonyság 80 PLUS GOLD 
Moduláris Igen (Teljesen) 
Működési hőmérséklet 0-50°C 
Védelmi szabványok Túlfeszültség védelem Alacsony-feszültség védelem Túláram védelem Túlmelegedés védelem Rövidzárlat védelem 
Hűtés  135 mm-es folyadékcsapágyas ventilátor (PLA13525S12M) 
Passzív üzemmód Igen 
Méretek 150 mm (SZ) x 86 mm (M) x 170 mm (H) 
Súly 1,8 kg 
Szabvány Megfelel a legújabb ATX12V és EPS12V szabványoknak 
Garancia  5 év 

A moduláris tápegység rengeteg védelemmel lett ellátva a PC hardverek biztonságának megőrzése érdekében, ráadásul kifejezetten halkan tud működni a félig passzív üzemmódjának köszönhetően.  

FSP HG750W teljesítmény táblázat 
Sínek 3,3V 5V 12V 5VSB -12V 
Maximális teljesítmény 25A 25A 62,5A 3,5A 0,5A 
150W 750W 17,6W 6W 
Összes maximális teljesítmény 750W 

Hydro G 750W testreszabhatósága 

A FSP Hydro G 750W a világon az első tápegység, amely megtöri a hagyományt, és mércét állít a Gamereknek. Három színben érkezik, hogy megkönnyítse a VGA-hoz kapcsolódó téma létrehozását és így testreszabhassák a felhasználók a tápegységet a meglévő rendszerük szerint. A Hydro G 750W nem csak a megjelenésében, hanem a felhasznált anyagok tekintetében is példát mutat. A szerver minőségű áramkörök, az intelligens fordulatszámszabályzás folyadékcsapágyas ventilátorokkal mind a maximális elégedettséget célozzák. A csendes FDB ventilátorok és a japán kondenzátorok biztosítják a hosszú élettartamot. 

Kábelek és csomagolás 

Arany-fekete színű, rendkívl látványos dobozban érkezik a termék, melyet láthatjuk a benne lévő termék fotóját és a cserélhető matricákat. A főbb tulajdonságokon kívül, a doboz oldalán láthatjuk mely kábeleket tartalmazza  csomag: 

  • 24 PIN-es és a 4+4 PIN-es alaplap és processzor kábelek 
  • kettő PCI-e tápkábel 
  • egy SATA kábel 
  • egy SATA/Molex kábel 
  • egy SATA/Molex/Floppy kábel 

Ezen kábelek elengendőek a legtöbb PC-hez, azonban amit hiányoltunk, az az extra 4 PIN processzor kábel meglété, mivel a modern Z390 és X570 alaplapokhoz mindenképpen szükségesek lennének. 

A termék külseje 

Maga a termék egy fekete házban található, amelyre a színes (piros, kék, zöld) matricák felhelyezésével máris stílusos tápegységet kapunk, amit saját igényünknek megfelelően választhatunk ki. A tápegység szerkezete átlátható, moduláris felépítéssel rendelkezik, így segít a megfelelő összkép megalkotásában a kábelrendezés során is. 

termék belseje 

A megbízható és kompakt jelzőket elnyerő tápegység japán kondenzátorokat használ. Egy fekete PCB-n helyezkedik el: a főtrafó, a tekercsek, a kondenzátorok és a panelek. Ezek hűtése a szintén fekete, nagy méretű hűtőbordák és a folyadékcsapágyas 135 mm átmérőjű ventilátor segítségével történik. 

Tesztkonfiguráció 

  • lap: Asrock fatal1ty Z170 gaming k4 
  • proci: I7-6700k lga1151 
  • ram: corsair ddr4 2666 Mhz 16gb 
  • ssd: samsung v-nad 850 evo m.2 
  • wd 1TB 
  • Vízhűtés:corsair H110i 
  • zotac 1070 AMP 

Rendkívüli hatékonyság 

Más gyártók platina szabvánnyal rendelkező tápegységeivel összehasonlítva, nincs nagy különbség a hatékonyság között, mivel 300W esetében 92% hatékonysággal működik a tápegység. Az átlagos működési tartományon belül 40-100W-on 85%-os hatékonysággal dolgozik, amely az árához képest nagyon bíztató jelekre utal. Teszteltük Rise of The Tomb Raider játék során, ahol az összfogyasztás elérte a 420W-ot, de még maradt tartalék benne, így 91%-os hatékonyságot ért el. Érdemes megfigyelni, hogy ugyan 50%-os terhelés felett 20 decibel körül működik a ventilátor, azonban alacsonyabb, 25%-os terhelés alatt nem kapcsol be a ventlátor. 

Könnyű szerelhetőség 

Könnyű és problémamentesen szerelhető tápegységről van szó, köszönhetően a moduláris felépítésének. A fekete kábelek pedig segítik a megfelelő kábelvezetés mellett a maximális látvány megalkotását. 

Összegzés 

Az FSP Hydro G 750W kiváló megoldást kínál a nagyteljesítményű gaming számítógépekhez. Az egyetleg problémaforrás az extra 4 PIN processzor kábel hiánya, ami miatt a Z390 és X570 platformok kedvelőinek nem megfelelő választás ez a tápegység. Alapvetően az FSP stílusos tápegysége remekül szerepelt tesztünkben, így mindenképpen ajánljuk azon PC építőknek, akinek fontos a könnyű szerelési élmény, a problémamentes működés és a stílusos megjelenés.