A kiváló tápegységeiről híres FSP egy ideje új kategóriában igyekszik felvenni a kesztyűt a piacon lévő versenytársakkal, méghozzá az egyedi PC építést megcélozva számítógépházakat is tervez. Lehetőségünk nyílt az FSP új CMT520 tesztelésére, így mi azonnal igent mondtunk, hogy megnézzük milyen specifikációkkal és anyaghasználattal rendelkezik, valamint mennyire könnyű benne szerelni. Lássuk az eredményeket! 

Felépítés 

A CMT520 két oldalán edzett üvegpanellal rendelkezik, amelynen 4 beépített RGB ventilátor foglal helyet. Ez a kialakítás megfelelő légáramot biztosít, ami rendkívül fontos egy számítógépház esetében a hűtés szempontjából. A fekete színben, letisztult vonalakkal elérhető gépház elegáns látványt nyújt, azonban a elülső oldalán található három, a hátulján egy 120 mm-es RGB ventilátorral igazán egyedivé varázsolhatjuk a PC-ket, akár hangulatunknak megfelelően. A vezérlőpanelnek hála szinkronizálhatjuk a már meglévő alaplapunkkal a ventilátorokat, így növelve a testreszabhatóságot, mivel a ventiátorok támogatják a a Gigabyte RGB Fusion, ASUS Aura Sync, MSI Mystic Light és Asrock Polychrome Sync vezérlőszoftvereket, így egy RGB ökoszisztéma létrehozására alkalmas. 

Szellőzés és kompatibilitás 

A CMT520 kialakítása biztosítja a lehető legjobb légáramlást. A gépház felső, alsó és hátsó részén is a szellőzőnyílások porszűrő borítást kaptak, így védve a szennyeződésektől a gép belsejét. Az előlapi panelek szellőzőrácsok is kaptak helyet, így segítik a megfelelő légáramlást. Az elülső ventilátorok ezen keresztül jutnak friss levegőhöz, ami a gépben található komponenhez hűtésére alkalmas. Az irányított légáram miatt az alaplap I/O pajzsa feletti ventilátor a beérkező levegőáram kivezetésére szolgál. 

A CMT520 kompatibilis szinte minden alaplappal, beleértve az Itx és eATX méreteket egyaránt. Belső tere tágas kialakítása révén a leghosszabb videókártyáknak is elegendő helyet biztosít. A vízhűtést illetően, akár beszerelhetünk 360 mm-es vízhűtő radiátorokat is, ugyan ennek megtétele az elülső panel mögé javasolt. A tápegység tárolója segíti a nagyobb térhatást azáltal, hogy a tápegység felett egy visszatükröződő panel kapott helyet, így visszaveri a többi RGB-s komponens  világítását. Fontos kiemelni, hogy kompatibilis szinte minden tápegységgel. Két merevlemezt támogat, így a hellyel ebben a tekintetben gazdálkodnunk kell. Egyetlen hiányosságot tapasztaltunk, mégpedig a gumi takarólapok meglétét. Ennek köszönhetően, a kábelek elrendezése során a réseken láthatóak maradnak a kábelek, azonban akik nem szeretnek bíbelődni a gumilapon történő átvezetéssel, azoknak kifejezetten ajánljuk. Az elülső panelen kettő USB 3.0 és kettő USB 2.0 port található, valamint a mikrofon be-, fejhallgató kimenet, újraindító gomb és a LED vezérlő gomb is foglal helyet, amivel a ventilátorok színhatását állíthatjuk. 

RGB színhatás  

A beépített vezérlőknek hála 4 különböző mód közül választhatunk ventilátorunk színhatásának beállítására: légzés effektus, egyszínű világítás, villámlás effekt, illetve a piros-kék-zöld színtrió között váltakozó effekt. A szinkronizációval a többi RGB-s kompnens színeivel is játszhatunk, így biztosan a saját igényedre szabhatod az egész PC színvilágát. Alapvetően 7 szín közül választhatunk: megtalálható a piros, a narancssárga, a citromsárga, a zöld, a világoskék, a sötétkék és a lila szín is a fent említett színek mellett. 

Szerelési élmény 

Az oldalán található 4 csavarfej eltávolításával tudjuk levenni az edzett üveglapot. Moduláris felpítésének köszönhetően a kábelvezetés meglehetősen egyszerű. A tükröződő panel eltávolítása is lehetséges, így nem jelent gondot szerelés közben. A korábban említett HDD tartó szegecsek és a gumilapok hiányát negatívumhoz soroljuk. Azonban a 165 mm magas belső tér kárpótlást nyújt a moddereknek, hiszen bőséges helyet biztosít az összes komponens látványos beszereléséhez. 

Összefoglaló 

Az FSP CMT520 óriási belső terével kellemes meglepetést okozott és összességében elégedettek vagyunk a termékkel, ami ár-érték arányban is rendkívül kedvező, hiszen 27.000 Ft körüli áron elérhető. Számunkra többet nyújtott a hasonló kategóriás más gyártók házával szemben, így mindeképpen ajánljuk a kedző és haladó moddereknek egyaránt.