– A Seagate Technology plc (NASDAQ: STX), mely világelső az adattárolási megoldásokban és az IBM (NYSE: IBM) ma bejelentette, hogy együttműködnek a termékhamisítás visszaszorításában a blockchain hálózatok és a biztonsági technológiák használatával. A kezdeményezés, amelynek célja, hogy segítse a gyártókat, az integrátorokat és az üzleti partnereket a hamis merevlemezek elleni küzdelemben, az IBM Blockchain Platform segítségével hitelesítheti a merevlemez-meghajtó termékek eredetét, ezáltal új fejezetet nyithatnak az adatkezelő iparág számára ezzel a többszintű biztonsági védelemmel.
A Nemzetközi Hamisítás Elleni Koalíció szerint a hamisított és kalóz elektronikai termékek globális kereskedelme több mint 1,7 trillió USD-t tesz ki. A termék hitelességének ellenőrzéséhez a Seagate frissíti az IBM Cloudchain platformot az IBM Cloud-ban, a termék Seagate SecureTMElectronic ID (eID) hitelesítési adatai alapján a gyártás helyén. Minden egyedi azonosító (elektronikus ujjlenyomatként) bármikor használható a merevlemez azonosságának ellenőrzésére annak életciklusa alatt. A Seagate Certified Erase (hitelesített törlés) titkosítási törlési technológiát alkalmaz, amely digitális tanúsítványt hoz létre az adatok megsemmisítéséről, amelyet az eszköz elektronikusan is aláír a Seagate Secure publikus kulcsú infrastruktúrával (PKI), és azt a blockchain hálózaton tárolják a megfelelés menedzsmenttel összefüggésben a folyamatosan fejlődő globális adatvédelmi törvényeknek megfelelően.
Az IBM blockchain szakértelmére építve és a Linux Foundation Hyperledger Fabric elosztott főkönyvi technológia keretrendszerén keresztül az IBM Blockchain platformot úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a hálózati résztvevőknek, hogy betekintést nyerjenek és megnézhessék a hozzáférési szintjüknek megfelelő blokkolt adatokat. A technológiai gyártók, a szolgáltatók és a végfelhasználók a termék életciklusán keresztül képesek lesznek meghatározni a termék eredetét a blockchain hálózaton, amely megmásíthatatlan információkat tartalmaz az eseményekről. Ez segíthet az adatvesztés, a hamis termékek és a jótállási költségek csökkentésében, miközben javítja a termékbiztonságot az ügyfelek számára a telepítés során.
„A blockchain technológia rendkívül hatékonyan bizonyítja a származást és eredetiséget” – nyilatkozta Bruce Anderson, az IBM elektronikai iparágának globális ügyvezető igazgatója. „Az, hogy együttműködhetünk a Seagate-tel, és kombinálhatjuk a blockchaint a fejlett kriptográfiai termékazonosítási technológiával, megkülönbözteti és fémjelzi a blockchain azon képességét, hogy újragondolja az elektronikai termékek életciklus-menedzsmentfolyamatait. A hamisított elektronikai alkatrészek globális problémát jelentenek, amelyhez ökoszisztéma-szintű erőfeszítésre van szükség.”
Az eID és a Certified Erase képességek a Seagate Secure technológiába vannak integrálva, amely magasabb szintre emeli a termék származási helyének és az adatok végleges törlésének bizonyítékát. Az ügyfelek tudják, hogy a meghajtó eredeti Seagate termék, és hogy minden adat biztonságosan törölhető, ami segítséget nyújt abban, hogy betartsák a nemzetközi szabványokat.
„Az IBM-nek valós tapasztalatai vannak a technológiai innovációról, melyet a termékek származását tanúsító, piacvezető blockchain technológiájukkal számos iparágban használnak” – nyilatkozta Mark Re, a Seagate alelnöke és technológiai vezetője. „A Seagate termékbiztonsági innovációinak és az IBM blockchain szaktudásának kombinálásával azt szeretnénk bizonyítani, hogy a jövőben segíthetünk visszaszorítani a termékhamisítást.”
A projekt fejlődésével párhuzamosan, a közös, globális termékhamisítás elleni küzdelemben a Seagate és az IBM arra számítanak, hogy bővíthetik üzleti hálózatukat, és bevonhatják az ellátási lánc további résztvevőit is.