A Seagate Technology (NASDAQ: STX), a világ vezető adattárolási megoldásainak gyártója a mai napon bejelentette partneri együttműködését a nemzetközi CyArk nonprofit szervezettel, hogy digitálisan archiválja Tu Duc sírját, az An Dinh palotát a vietnami Hue városában. Az UNESCO Világörökség részét képező, a Thua Thien Hue Népi Bizottsága által jóváhagyott projekt a hónap elején kezdődött a Hue Monument Conservation Center (HMCC) együttműködésével. A terepmunka során rögzített összes adatot és fotót valós idejű 3D-s modellekké változtatják, hogy mélyebben kutathassák a Hue műemlékeket, így hatékonyabban megőrizhetik és helyreállíthatják azokat.
A Hue városának emlékműveit a CyArk a digitális megőrzésre irányuló nemzetközi program részeként választotta ki, drónokkal készítettek felvételeket, a LiDAR néven ismert földfelszíni lézeres beolvasással és fotogrammetria eljárással. A CyArk 3D modelleket és építészeti rajzokat készít a Hue Monument Conservation Center támogatására. A Seagate a helyszínen és a kutató központban is támogatja CyArk-ot, olyan adattárolási megoldásokkal, mint a LaCie® Rugged® Thunderbolt USB-C SSD, a 2big Dock Thunderbolt 3 és a Seagate Nytro® SSD, a BarraCuda® Pro 10TB és más nagy kapacitású, magas teljesítményű meghajtók. Ezek az eszközök biztosítják a terepen lévő hatalmas 3D-s adatfájlok biztonsági mentését, központosítását és feldolgozását, hogy részletes térképeket és építészeti rajzokat készítsenek, amelyek segítik az örökség védelmét. A tárolt adatokat arra használják, hogy izgalmas, interaktív virtuális valóság-élményeket hozzanak létre a vietnamiaknak, a turistáknak és az egyetemi oktatóknak egyaránt, miközben megőrzik Hue műemlékeit, ókori épületeit és annak struktúráját az utókornak.
A Hue emlékművek komplexuma Hue város környékén található, Thua Thien-Hue tartományban, Vietnám földrajzi középpontjában. Hue az Nguyen-dinasztia politikai, kulturális és vallási központja 1802-ben lett. A Hue emlékművek komplexuma a háborúk, valamint a modern fejlődés és a települések terjedése is tépázta. Ezenkívül az éghajlatváltozás és a természeti katasztrófák, mint például az árvizek, további problémákat jelentenek a hosszú távú megmaradásban. A Hue emlékművek komplexuma jelenleg a Vietnami Szocialista Köztársaság kormányának tulajdonában van, amelyet a Nemzetközi Örökségi Törvény véd, valamint számos egyéb tartományi szabályozás és döntés.
2003 óta a CyArk 40 országban több mint 200 örökségi helyszínt digitalizált, köztük a thaiföldi Wat Phra Si San Phet, a kambodzsai Angkor Wat-ot, Bagan-t Myanmarban és az ausztráliai Sydney-i Operaházat.