Az ADATA SE730 250GB-os SSD talán az egyik legkisebb hordozható adattároló, amit idáig láttunk. Háza alumíniumból készült, nagyon elegáns, ráadásul por és cseppálló. USB-C csatlkozó található rajta, így valóban képes lehet kihasználni a benne lévő M.2 SATA egység sebességét. Ugyanakkor ez sajnos az eszköz limitje is, mivel így maximum 550MB/s sebességre képes. Ne tévesszük össze az új SE730-at az azonos nevű régebbi meghajtóval, az új modell teljesen más lett. Ugyan csak 250GB kapacitással érhető el, azonban legalább több szín közül választhatunk. A műanyag végkapcsok mögött egy USB-C csatlakozó található, amely támogatja az USB 3.1 Gen 2-et. Az ADATA itt MLC NAND chipeket használt.

3 év garanciával és IP68 tanúsítvánnyal is rendelkezik, elméletileg 60 percig képes tolerálni a 1,5 méteres vízben eltöltött időt. Érdekes, hogy az OTG képes telefonokkal kompatibilis. Sajnos nem rendelkezik semmilyen titkosítással, így nem érdemes bizalmas dokumentumokat tárolni rajta.

Először a meghajtót az USB 3.0-n keresztül teszteltük és 376 MB/s olvasási és írási sebességet mértünk. Ez teljesen jó egy külső adattároló esetében – amit persze nem valami ipari LaCie megoldás.

Ha valóban szeretnénk kihasználni az adattároló képességeit, akkor azt egy USB 3.1 porthoz kell csatlakoztatnunk, ahol már elérhetjük a benne lévő SSD tényleges sebességét.

Nyilvánvalóan az SE730 kiváló választás a nagy méretű fájlok tárolásához, ugyanakkor, ha fotókat akarunk mozgatni, arra is tökéletes választás lehet. Jelenleg a piacon nem sok olyan megfizethető árú külső SSD van, ami képes ilyen teljesítményre. Jellemzően, ha egy apró, nagy kapacitású meghajtót szeretnénk, a teljesítmény oltárán áldoznunk kell. Szerencsére nem az SE730 esetében, ami valóban megéri az árat, ha gyors hordozható tárolásra van szükséged.