A pillanatkép alapú mentés az egyik legfontosabb feladata az adattárolóknak, mellyel menthetjük és helyreállíthatjuk adatainkat. A QNAP® Systems, Inc. a QTS 4.3.3-ban (a QNAP NAS operációs rendszere) még erősebb funkcióvá tette a pillanatkép mentés funkciót, valamint beépítették a „megosztott mappák pillanatkép” mechanizmusát, ezzel is megerősítve a már meglévő kötetalapú mentési funkciót.

A hagyományos, kötetalapú pillanatkép mentéssel a felhasználók egyszerűen készíthetnek egy adott köteten lévő összes megosztott mappáról teljes mentést, illetve azokról a teljes kötetet állíthatják helyre. Azonban ez a módszer több időt vesz igénybe, amikor bizonyos megosztott mappákat akarunk csak helyreállítani. A QNAP bemutatta a megosztott mappa alapú pillanatkép mentést, ezzel csökkentve az egyes mappák visszaállításához szükséges időt.

A QNAP által elvégzett teszt alapján egy átlagosnak tekinthető, 300 GB méretű megosztott mappát állítottak helyre egy kötet alapú pillanatképből, mely nagyjából 30 percet vett igénybe. Ugyanehhez a folyamathoz, amennyiben az új funkciót használjuk – tehát a megosztott mappák pillanatképét –, mindössze 3 perc szükségeltetik. „Ez a teszt jól mutatja, hogy a mappák pillanatkép alapú mentése jobban megfelel a kollaborációra alapuló projektek, vagy mentések igényeinek, ráadásul sokkal gyorsabb helyreállítást tesz lehetővé.” – nyilatkozta Ripple Wu, a QNAP termékmenedzsere.

A pillanatkép alapú mentés egy NAS adatvédelmének alappillére, ami modern mentési és helyreállítási lehetőségeket kínál a fejlett vállalkozásoknak. A pillanatkép ugyancsak a legmegbízhatóbb módszer ahhoz, hogy megvédjük adatainkat az olyan növekvő veszélytől, mint a zsarolóprogramok. A QNAP célja, hogy folyamatosan fejlessze a pillanatképkezelést, valamint a pillanatfelvételek készítéséhez szükséges Snapshot Manager funkcionalitását a File Station appon belül, amivel létrehozhatunk