Általában nem szoktunk tesztet írni egy SD kártyáról, hiszen mit is lehetne rajta tesztelni? Azon felül, hogy elmondjuk, milyen szép a csomagolása, mennyire könnyen behelyezhető, az ilyen semmitmondó dolgokon kívül még az elméleti sebességet és a tárkapacitást lehetne bemutatni.

Szerencsénkre azonban az Olympus kisegített minket és odaadta az OM-D E-M1 Mark II gépünket, ami 60 képkockát lő másodpercenként. Nem, nem írtam el, jól látod. 60 képkocka / másodperc. Soha sem lesz erre szükségem azt hiszem. Na mindegy, de legalább kipróbálhatjuk, hogy valóban puffer-mentesen tudjuk használni a gépet.

Az ígéret és a mérés

Nálunk a 128GB verzió járt, aminél a gyártó 290MB/260MB olvasási és írási sebességet ad meg. Hogy ez valós-e, fogalmam sincs, feltételezhetően nem, de elsősorban akkor érdekes, hogy mennyire gyors egy kártya, ha a fényképező kifut a saját pufferéből. Ebben az esetben, azonban nem tudjuk mérni a sebességet, kizárólag, amikor majd számítógépre csatlakoztatjuk.
A jó hír az, hogy az Adata Premier ONE SDXC UHS-II U3 Class 10 128GB verzió esetében ilyet nem tapasztaltunk. Tényleg gyorsan rögzítette a képeket és a videókat egyaránt. Írási, vagy olvasási problémába sem ütköztünk.
Ahhoz azonban, hogy meggyőződjünk a valós adatokról és számokat is tudjunk írni, az Acer Swift 3 laptop beépített SD olvasóját használtuk, valamint az ugyancsak beépített M.2 2280-as Kingston SSD-re és SSD-ről írtuk és helyeztük át a képeket. Átlagos mérettel számolva a képek 8-12MB közöttiek voltak, nem használtuk a RAW formátumot.

A kártyáról történő olvasás (tehát az SSD-re másolás) esetén a csúcs és egyben a kiegyensúlyozott sebesség 29MB/s volt. Soha nem esett be látványosan, a legrosszabb érték 26,7 MB/s-nál állt meg. Jól látható ebből, hogy a különbség szinte minimális.

Az írás már érdekesebb eredményt hozott, többször megismételtük ugyanazokkal a képekkel. A maximális sebesség 21MB/s volt, amit 3 kivételtől eltekintve, ugyancsak folyamatosan hozott. A három kivételnél a teljesítmény 13MB/s-ra zuhant be hirtelen, pár kép erejéig. Tehát összességében elmondható, hogy a kártya stabil teljesítményre képes. Pár nem tudjuk, hogy idáig hányszor volt használva, milyen az élettartama, azonban a fentiek alapján javasoljuk a használatát – és egyszer megérted SD kártyát is tesztelni!