A Tenda egy feltörekvő márka Magyarországon, azonban a világ más részein már kivívta az újságírók és a felhasználók szeretetét is. A tajvani gyártó egyik legújabb routere az AC18, mely a sorban az AC15-ö5 követi, ami egy extrémen alacsony árú hálózati eszköz, ráadásul még mindig vásárolható.

Az AC18 esetében egy jóval nagyobb házat kapunk, természetesen jobb chipsettel, több memóriával és VPN támogatással. Érdekes, hogy a Tenda nem akarta meglovagolni a hangzatos AC2600 és AC3200 vonalat, hanem megmaradt az AC1900-nál. Nagy valószínűséggel a termék végső ára miatt döntöttek így, hiszen a AC18 így könnyedén veszi fel a versenyt hasonló árú termékekkel, ráadásul magasabb szolgáltatást nyújt.

Dizájn
Doboza igazán méretesre sikeredett, akárcsak maga a router. Ebből persze következtethetünk arra, hogy a belsejébe is „nagy” dolgok kerültek. És valóban, de erre térjünk vissza később.

A dizájn kifejezetten emlékeztet a Netgear Nighthawk routerére, amit egy harci repülő ihletett. Anyaga természetesen műanyag, mint minden más otthoni felhasználásra szánt eszköz esetében, matt, teljesen fekete színű. Érdekes, hogy bár érzetre az anyag nem csúcsminőségű, ennek vannak előnyei is a mostani divatot követő csillogó dobozokkal szemben. Például az ujjlenyomat egyáltalán nem marad meg rajta, kevésbé vonzza a port és könnyebben le is tudjuk törölni.
Illetve számos szellőzőt találunk rajta, nem véletlenül…

Az AC18 asztalra is helyezhető, aki viszont helyet szeretne megtakarítani, javaslom, hogy fúrja fel a falra, hiszen az átlagos – és nem az AC-s routerekhez viszonyítva – mérettől jelentősen eltér.

Elölről nem nagyon tudnám mihez hasonlítani, talán Darth Vader sisakjához hasonlít legjobban, itt találhatók a LED visszajelzők (melyek lekapcsolhatók, ami főként a magasabb árkategóriába tartozó routerek privilégiuma volt), amiről a standard információkon kívül azt is leolvashatjuk, hogy a 2.4-, vagy az 5 GHz-es kommunikáció működik-e, valamint az USB 3.0 port használatáról is információt ad a felhasználónak. Az USB portot egy fedő takarja, mely logikáját első körben nem nagyon értettem, hiszen nyomtatót, vagy külső merevlemezt csatlakoztatnék rá, amik kábelét nem feltétlenül szeretném „csodálni”. Ugyanakkor, ha belegondolunk, hogy lassan alapfelszereltség lesz a legkisebb tintasugaras nyomtatóknál is a WiFi támogatás, nem feltétlenül ragaszkodunk hozzá. Ettől függetlenül szerintem jobb lett volna, ha hátra kerül.

Külön dicséret illeti a Tendát, hogy a hátlapra bekapcsoló gombot is rakott, mellette helyezkedik el a WPS, valamint az összes többi 10/100/1000Mbps Gigabit WAN Internet port. És ne hagyjuk ki az óriási antennákat se!

Hardver
Az AC18 a Broadcom ARM Cortex-A9 processzorára épül, 256MB RAM társaságában, melyet a Nanya gyártott és 1600 MHz sebességre képes (DDR3 természetesen), valamint 128 MB flash memória is van benne. A hálózatért mindkét esetben a Broadcom Technology BCM4360 vezérlője felel. Ez egy széleskörűen használt chipset, mely stabilan teszi a dolgát. Ehhez párosul az 5 GHz hálózat esetében 1.300 Mbps elméleti sebesség, a 2.4 GHz esetében pedig 600 Mbps. Érdekes, hogy az eredeti chipset egy Bluetooth modult is tartalmaz amúgy. A felsorolt adatok alapján a Tenda könnyen versenyre kel az Asus, TP-Link, Linksys, Netgear routerekkel, melyek árban simán le is győz. Természetesen a divatos beamforming technológiát is tudja (ezzel a router azon eszközök felé erősíti fel a WiFi jelet, melyek csatlakoztatva vannak).

Telepítés
Mint általában a routerek esetében a Tenda is kiemelt hangsúlyt fektet a könnyű telepítésre. Természetesen a „varázsló” végig vezet rajta, azt kell, hogy mondjam, hogy ennyire letisztult, egyszerű és minimalista felületet talán még sohasem láttam. Nagyjából nulláról 4 perc alatt sikerült az AC18-at működésre bírni. Ez nem rossz eredmény. Nem töltenék el több időt az alap menüvel, nézzük a lényeges és érdekes pontokat:

  • szülői felügyelet: hasonlóan, mint más középkategóriás eszközöknél, fejlett beállításokkal rendelkezik a Tenda is, így kifejezetten ajánljuk kisgyermekes családokba,
  • Bandwith control: a programoknak megfelelően állíthatjuk be, hogy a router mely alkalmazás hálózati igényét preferálja,
  • Tenda App: a router teljes mértékben kezelhető az applikáción keresztül (nagyszerű funkció)
  • Virtual server: létrehozhatunk vele virtuális szervert,
  • Remote management: megkönnyíti a távoli elérést,
  • IPTV: na ezt nem próbáltuk ki
  • Backup / Restore: nem is tudom, hogy láttam-e már olyan routert, aminek a konfigurációs fájlja úgy is letölthető volt, hogy azt bármikor át is telepíthetjük egy másik eszközre. Telitalálat!

 

Teljesítmény
A Tenda AC18 átfogó konfigurációs lehetőségeket tartalmaz, azonban a WiFi jel hatótávolságának növelésében az antennák is fontos szerepet játszanak. A 3×3 dB kétsávos antennák megfelelően látják el az általános otthoni környezetet, kiszolgálva mobileszközeink és számítógépeink internet-éhségét. A Tenda az árazással egyértelművé tette, hogy nem a MU-MIMO eszközökkel akar versenyre kelni, melyek bár hatékonyabbak, azonban jelentősen drágábbak is, nagyobb hardver igényelnek és áramfelvételük is magasabb. Az AC18 teljesítményének tesztelése során az Acer Swift 3 laptopot használtuk, mely 2×2 antennás, 802.11ac WiFi-vel rendelkezett. Az adatok eléréséhez a QNAP SSD gyorsítással rendelkező TVS-882ST2 rendszerét használtuk, mely messze túlmutat, mind a laptop, mind pedig a router teljesítményen, hiszen a telepített Nytro SATA SSD-kel, 10 GbE hálózaton 4.300 Mbps sebességet értünk el.
Vissza azonban a sebességhez. Két méteres távolságból, az AC18 stabilan hozta a 420 Mbps átviteli teljesítményt, azonban még 30 méteres távolságból is képes volt a 155 Mbps átvitelre az 5 GHz hálózat használatánál. A mérést síkban végeztük, tehát nem emeletek között! Természetesen teszteltük a két szélsőséges távolságon belül is, azonban nem volt olyan kiugró érték, melyet érdemes lett volna megemlíteni.
Átkapcsolva a 2.4 GHz-re, a számok 120 Mbps és 80 Mbps között változtak, ugyanakkor ne feledjük, a 2.4 GHz hálózat hatótávolsága sokkal nagyobb, teljesítménycsökkenése sokkal kisebb, mint az 5 GHz esetében.

Az USB sebességének a tesztje sajnos elmaradt, őszinte leszek, elfelejtettük kipróbálni.

Konklúzió
Az AC18 kifejezetten a „jól sikerült” kategóriába tartozik. Kiemelkedő számokat főként az AC hálózat használata esetén hoz (persze kategóriájában), hardvere megbízható és strapabíró komponensekre épít. A Tenda jelenleg nem kínál újabb technológiát a vásárlóknak, azonban a piacon vannak újabb megoldások. Viszont ne feledkezzünk meg arról, hogy a felhasználók többségénék még ez a sebesség is bőven elegendő. A Tenda AC18 megkapta az ajánlott minősítésünket, melyet főként kiváló ár-érték arányának, valamint a stabil hardveres tervezésnek tudható be.